Ce este kombucha sau ceaiul ciupercă: beneficii și prejudicii

Ce este kombucha sau ceaiul ciupercă: beneficii și prejudicii

O băutură plăcută acrișoară, asemănătoare cu kvass, dar cu aromă de ceai – aceasta este kombucha. Are un nume exotic, dar este cunoscută de mulți sub un alt nume. Să luăm în considerare ce este kombucha, caracteristicile acestei băuturi. Este alcoolică sau nu? Care sunt beneficiile și daunele kombucha?

Ce este kombucha și care este compoziția sa

Kombucha este o ciupercă de ceai familiară pentru mulți oameni. Băutura își dobândește proprietățile atunci când acetobacteriile și ciupercile de drojdie prelucrează ceaiul verde sau negru cu zahăr. Procedând astfel, toate proprietățile benefice ale plantelor sunt păstrate. În esență, kombucha este ceai fermentat.

Compoziția exactă a microorganismelor și a substanțelor din kombucha este necunoscută. Aceasta poate varia în funcție de microflora din zona în care au fost cultivate tufele de ceai și în care a fost fermentată băutura. Cu toate acestea, au fost descoperite principalele componente care conferă ciupercii de ceai proprietățile sale benefice.

În aparență, ciuperca de ceai seamănă cu o meduză. Drojdia din ea descompune carbohidrații, iar bacteriile acetice transformă etanolul în acid. Acest proces produce dioxid de carbon. Băutura are o aromă dulce și acră, este carbogazoasă. Este asemănătoare cu kvass-ul.

Proprietățile kombucha depind de diferite caracteristici ale procesului de gătit:

  • Temperatura, durata de prelucrare afectează cantitatea de antioxidanți, compuși biologic activi;
  • Fermentația lungă produce mai mulți compuși fenolici, acid malic și tartric, vitamine B. Cea mai mare activitate antioxidantă a fost observată în băutura de ciuperci cu ceai verde. Fermentația a avut loc la 25-30° timp de 6-7 zile;
  • Capacitatea antidiabetică a ceaiului verde a fost ridicată în băutura cu o concentrație de zahăr de 10% și o durată de fermentare de 14 zile.

Este kombucha alcoolică sau nu? Acesta conține etanol într-o cantitate de aproximativ 5,5 grame pe litru. Kombucha nu este considerată o băutură alcoolică. Cu toate acestea, cei care sunt complet contraindicați alcoolului este mai bine să evite ceaiul de ciuperci. De asemenea, nu este recomandabil să beți kombucha în cantități mari dacă aveți de gând să conduceți.

Cât de des puteți bea kombucha

Cât de des puteți bea kombucha
Este mai bine să beți ceai de ciuperci separat de mâncare la intervale de 1-3 ore. De asemenea, această băutură poate fi consumată la o oră și jumătate după o masă. Cantitatea recomandată de kombucha este de 100-300 ml nu mai mult de 3 ori pe zi. Pentru fiecare persoană, norma este individuală. Depinde de aciditatea stomacului, greutatea, dieta totală.

Care este beneficiul kombucha

Băutura obținută din ciuperca de ceai este numită elixirul tinereții datorită proprietăților sale. Kombucha constă într-un complex de substanțe valoroase:

  • acizi acetic, lactic, oxalic și gluconic;
  • enzime – catalază, amilază, lipază și protează;
  • lipide;
  • clorofilă;
  • vitaminele C, PP, D, B;
  • taninuri și substanțe rășinoase;
  • cofeină;
  • glicozide, aldehide etc.

Bacteriile găsite în kombucha au proprietăți antibiotice. Acidul acetic și catechinele inhibă acțiunea microorganismelor dăunătoare. Kombucha din ceai verde este cea care are cel mai mare efect antibacterian.

Proprietățile antioxidante ale băuturii se datorează polifenolilor din ceai, în special flavonoizilor, vitaminei C și enzimelor.

Un studiu a descoperit până la 127 de compuși fenolici într-o cultură de kombucha fermentată timp de 10 zile. Aceste flavonoide ajută celulele să repare activ leziunile și să reducă inflamațiile. Dacă este consumată în mod regulat, kombucha reduce contaminarea toxică a ficatului și servește ca hepatoprotector.

Kombucha este bună pentru tractul gastrointestinal, sistemul cardiovascular. De asemenea, această băutură îmbunătățește starea generală de sănătate. Să aruncăm o privire mai atentă la modul în care kombucha afectează corpul uman.

Kombucha și tractul gastrointestinal

Ca o ciupercă de ceai, îmbunătățește digestia:

  • Băutura stimulează producția de suc gastrointestinal;
  • Enzimele reduc sarcina asupra pancreasului;
  • Kombucha conține vitamina C și alte substanțe care reduc creșterea microorganismelor patogene în intestin. Această băutură creează condițiile potrivite pentru microflora benefică;
  • După ce bea kombucha pentru o lungă perioadă de timp, organismul produce mai bine mucusul care învăluie stomacul. Acest lucru reduce riscul de ulcer și gastrită, ameliorează inflamația;
  • Kombucha conține fibre moi, care colectează substanțele toxice și le elimină din organism. Aceasta contribuie la normalizarea scaunelor, reducând fermentația și balonarea.

Kombucha și sistemul cardiovascular

Ciuperca de ceai îmbunătățește funcționarea inimii și a vaselor de sânge:

  • Tensiunea arterială este redusă;
  • Pereții vasculari sunt tonifiați, inflamația este ameliorată;
  • Îmbunătățește microcirculația vaselor de sânge;
  • Reduce concentrația de colesterol nociv.

Kombucha și recuperarea generală a omului

Această băutură are un efect pozitiv asupra activității multor organe și sisteme ale corpului, îmbunătățește bunăstarea. Kombucha poate fi ușor încălzită și băută înainte de culcare. Atunci se manifestă efectul său calmant și soporific. Ceaiul de ciuperci crește hemoglobina, ajută la reducerea zahărului din sânge și la arderea caloriilor în exces.

Harm de kombucha

În acest moment, nu există dovezi științifice ale efectelor negative ale ciupercii de ceai asupra organismului uman. Un studiu efectuat pe șobolani timp de 90 de zile nu a arătat nicio dovadă de toxicitate a kombucha. De asemenea, U.S. Food and Drug Administration (FDA) a testat și a concluzionat că ciuperca de ceai este sigură pentru consumul uman. Centrul pentru Controlul Bolilor (CDC) din SUA a confirmat că un consum zilnic de 100 g de kombucha nu prezintă riscuri pentru sănătate. Cu toate acestea, nu există încă suficiente cercetări cu privire la această băutură în ceea ce privește posibilele sale efecte nocive.

Atunci când preparați și depozitați kombucha, este important să mențineți igiena, să folosiți apă curată, infuzie proaspătă și să urmați tehnologia. Apoi, compoziția băuturii este probabil să fie lipsită de agenți patogeni.

Contraindicații la utilizarea kombucha

Kombucha se consumă cu precauție pentru aceste boli și afecțiuni:

  • hiperaciditate a stomacului;
  • ulcer gastric;
  • smalț dentar sensibil și slab;
  • gută;
  • conținut crescut de ciuperci în organism, ciuperci pe unghii și alte zone ale corpului;
  • patologii acute ale ficatului;
  • intoleranță individuală la orice componentă.

Deși kombucha este bună pentru ficat, uneori poate provoca leziuni ale acestui organ și icter. Acest lucru se întâmplă din diverse motive: din cauza intoxicației severe a ficatului cu medicamente, alcool, conținutul de orice substanțe toxice suplimentare în kombucha. Ele pot ajunge în băutură din ceai sau apă de calitate slabă.

Pentru a reduce riscul de efecte negative din consumul de kombucha, este important să nu o beți prea mult. Dacă după ceaiul de ciuperci există unele senzații neplăcute în tractul gastrointestinal, este mai bine să îl refuzați. În caz de dificultăți digestive, merită să consultați un medic înainte de a consuma kombucha.

Andreea Vasilescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *