Vegani: cine sunt și ce mănâncă

Vegani: cine sunt și ce mănâncă

Oamenii cărora le pasă de sănătatea lor sunt gata să facă multe. Chiar să elimine produsele lactate și din carne și pâinea din dieta lor pentru a se menține în formă și sănătoși.

Ziua Internațională a Veganismului este sărbătorită în noiembrie. Acest tip de vegetarianism în urmă cu mai bine de zece ani a fost recunoscut de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) drept una dintre opțiunile unei alimentații adecvate. Poate fi dificil pentru o persoană care abia se gândește să treacă la o dietă mai sănătoasă să înțeleagă numeroasele tipuri de vegetarianism. Vegani, lactovegetarieni, freegani, mâncători de brânză – cine sunt acești oameni și ce mănâncă? Să vorbim despre particularitățile culturii vegane, în cazul în care acest stil de alimentație și de viață este potrivit pentru dvs.

Principiile de bază ale veganismului

Veganismul și vegetarianismul nu sunt deloc același lucru. Vegetarienii sunt persoane care nu mănâncă ființe vii din cauza diferitelor convingeri (personale, religioase, etice). Pur și simplu, ei nu consumă carne de animale și păsări, pește, fructe de mare și orice fel de mâncare din acestea. Și apoi există ovolactovegetarieni – acești oameni își permit să mănânce produse lactate și ouă.

Veganismul este una dintre cele mai stricte ramuri ale vegetarianismului. Oamenii care se consideră vegani, nu numai că nu mănâncă carne, pește, ouă, lapte, ei refuză să folosească lucruri de origine animală în viața lor de zi cu zi. Ei nu poartă blană, piele, mătase, produse din lână, nu folosesc produse apicole (miere, ceară) și produse care au fost testate pe animale, cum ar fi anumite produse cosmetice și medicamente.

Istoria veganismului

Termenul „veganism” a fost inventat în 1944 de Donald Watson pentru a descrie o formă de vegetarianism. El a fost, de asemenea, fondatorul Societății Vegane. Din cuvântul englezesc „vegetarian”, adică „vegetarian”, „vegan”, Watson a luat primele trei și ultimele două litere pentru a obține cuvântul „vegan”.

La acea vreme, acest stil de alimentație nu implica restricții stricte – puteai mânca ouă și produse lactate. Ulterior, numărul variantelor de vegetarianism a crescut și au apărut mai multe direcții ale dietelor bazate pe plante.

Ce mănâncă veganii?

Dieta vegană se bazează pe legume, cereale, nuci, fructe și alimente pe bază de plante. Fasolea și produsele din soia înlocuiesc carnea pentru vegani. În loc de lapte de origine animală și produse lactate, ei consumă lapte vegetal (lapte de cocos, lapte de migdale, lapte de ovăz), brânzeturile vegetale sunt foarte populare. Iar în loc de pește, ei consumă produse artificiale din leguminoase, orez și alge. Deserturile sunt preparate cu sirop de arțar.

Există multe variante de mâncăruri vegane, dar principalul lucru este să aveți suficient de macro- și micronutrienți necesari pentru fiecare masă

Un exemplu de dietă zilnică pentru un vegan

Pentru micul dejun, orice terci de ovăz este suficient. Puteți adăuga fructe uscate și nuci la el. O a doua opțiune este salata de fructe cu sos de ulei vegetal și semințe de susan și clătite cu sirop de arțar.

O opțiune bună pentru prânz ar fi chiftelele vegetariene, burgerii vegetarieni. Nu este de prisos să adăugați la dietă alge și alge marine, bogate în iod.

O cină hipocalorică poate consta într-o caserolă de legume, o salată de legume proaspete sau fierte. Un piure de leguminoase este ideal.

Acum combinațiile de cuvinte cu cuvântul „vegan” nu înseamnă plictisitor și neplăcut. Dimpotrivă, mâncărurile vegane sunt foarte diverse, iar produsele pentru acestea devin din ce în ce mai accesibile.

Efectele pozitive și negative ale veganismului

Pro: greutatea și colesterolul sunt reduse, incidența bolilor inflamatorii și a disbacteriozelor este redusă, adică dieta vegană are un efect benefic asupra organismului în ansamblu.

Minusurile veganismului sunt semnificative – alimentele vegetale sunt sărace în calorii și conțin puțină energie nutritivă. Acesta trebuie consumat în cantități mai mari pentru a obține cantitatea potrivită de calorii, iar acest lucru supraîncarcă tractul digestiv. Veganii pot fi deficitari în proteine, fier, calciu, acizi grași omega-3, vitamina D, vitamina B12 și zinc dacă dieta nu este planificată corespunzător.

Persoanele care au eliminat fructele de mare din dieta lor trebuie să găsească surse de acizi grași omega-3. Semințele de in, nucile, algele marine, avocado și spanacul ar fi opțiuni excelente.

Dacă o persoană suferă de anemie feriprivă, hipovitaminoză, tulburări alimentare (anorexie, bulimie), boli gastrointestinale (gastrită, colită), este mai bine să respecte dieta recomandată de medicul curant. De asemenea, veganismul nu este potrivit pentru tot ce crește: copii, adolescenți, femei însărcinate și care alăptează.

OMS recunoaște veganismul ca fiind o dietă sănătoasă bazată pe plante. În ciuda acestui fapt, persoanele care urmează acest stil de alimentație trebuie să își completeze dieta cu vitamine și minerale. Luarea acestora este importantă deoarece cantitatea potrivită de vitamina B12, colagen, omega-3 este greu de găsit în fructe și legume

Se simt veganii confortabil în societatea de astăzi?

Filosofia vegană câștigă din ce în ce mai multă popularitate în fiecare an. La urma urmei, nu este doar o dietă, ci un mod de viață. Adepții veganismului nu sunt pregătiți să închidă ochii la suferința unei ființe vii și, cu atât mai mult, să sprijine această suferință.

Principalul lucru despre veganism

  • Dieta vegană este bună pentru pierderea în greutate, curățarea organismului;
  • Veganismul nu este doar excluderea produselor de origine animală, ci o întreagă filosofie;
  • Produsele vegane sunt acum diverse și disponibile;
  • Acest stil de alimentație nu este potrivit pentru toată lumea – consultarea unui medic este obligatorie.

Andreea Vasilescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *