Batat este o legumă rădăcină care îmbogățește dieta cu substanțe nutritive și furnizează energie. Este a șaptea cea mai mare cultură de legume și cereale din lume în ceea ce privește cultivarea. În aparență, bamele sunt ceva între cartofi și morcovi. Culturile rădăcinoase variază în funcție de mărime. Forma poate fi conică, alungită, curbată sau rotundă. Ignama este dură, dar după tratamentul termic devine moale și capătă o textură delicată, cremoasă.
Alte denumiri pentru igname sunt kumara și cartoful dulce. Dar este această legumă rădăcină într-adevăr o rudă a cunoscutului cartof? De asemenea, poate fi folosită pentru a face piure de cartofi și chipsuri. Cu toate acestea, ignamele au diferențe semnificative față de cartofi. Să luăm în considerare caracteristicile acestei legume rădăcină. Care sunt beneficiile și daunele sale pentru oameni? Ce poate fi preparat din cartofi dulci?
Ce este un yam
Tuberculii kumara nu sunt fructe, ci rădăcini laterale. „Batat la cartof nu este un frate la cartof” și nici măcar o rudă îndepărtată. Este o liană erbacee perenă, aparținând familiei lianelor. Cartoful face parte din familia nightshade.
Batat era cultivat în Polinezia cu mii de ani în urmă, era consumat în Europa medievală. Kumara este abundentă în țările din America de Sud, Indonezia, unele părți ale Africii și Papua Noua Guinee. Cu toate acestea, cartofii dulci s-au răspândit în multe părți ale lumii cu climă temperată. Datorită ameliorării, a fost posibil să se dezvolte soiuri mai puțin iubitoare de căldură care se coc mult mai repede decât soiurile tropicale.
Ce gust au ignamele? Depinde de soi și de condițiile în care a fost dezvoltată planta:
- Varietățile legumicole ale acestei legume rădăcinoase au un gust dulceag, cu mult suc în pulpă. Ele au o culoare galbenă. Există un yam cu o structură densă mai uscată. Este foarte potrivită pentru prepararea chipsurilor și a altor gustări;
- Soiurile de desert de igname sunt bogat dulci, asemănătoare cu banana, pepenele sau dovleacul. Acestea sunt legume rădăcinoase portocalii sau roșii;
- Soiurile de igname cu pulpă albă sunt mai puțin dulci și mai asemănătoare cu cartofii. Acestea sunt sărace în vitamina A. Ignamele albe sunt potrivite pentru mâncăruri neîndulcite.
Cum cresc cartofii dulci
Cartoful dulce este o cultură nepretențioasă, chiar și un grădinar novice poate avea grijă de ea. Deși cultivarea ignamelor nu este dificilă, este important să se țină cont de faptul că se plantează la o temperatură minimă de +12,8 °. Pentru această plantă, înghețurile sunt foarte critice, chiar și cele foarte ușoare. Deja la temperatura zero, frunzele mor. Dacă solul îngheață până la -2, tuberculii vor suferi.
Batat crește atât pe paturi obișnuite, cât și în sere sau adăpost temporar sub forma unui tunel de film. Pentru confortul îngrijirii plantelor, aranjați o grilă, țăruși sau frânghii, pe care liana se va răsuci. Dar nu este necesar.
Recoltați ignamele cu mare atenție pentru a nu le deteriora pielea delicată. Dacă este rănită, culturile rădăcinoase nu vor putea fi păstrate mult timp. Nu este recomandabil să păstrați cartofii dulci în frig, dar la temperaturi de peste +20° încep să încolțească. O temperatură de +13 până la +16° va fi potrivită.
Păstrarea este ideală dacă cartofii dulci sunt depozitați în lăzi de lemn și acoperiți cu nisip, sau dacă fiecare portaltoi este învelit în hârtie. În acest fel, cartoful dulce va fi comestibil timp de 1-2 ani. La temperatura camerei, cartofii dulci pot fi păstrați timp de cel mult 1-2 săptămâni.
În zonele cu climă temperată, inclusiv Ucraina, puteți planta această plantă și o puteți recolta. Este cultivată în întreaga țară, ținând cont de particularitățile climatice. În Ucraina, cresc cel mai bine soiurile de cartof dulce timpurii și cu maturare timpurie, cu o perioadă de dezvoltare de 90-120 de zile. Se poate spune că yam este deja o cultură locală, nu o cultură exotică de rădăcini. Dar, deși kumara este cultivată în Ucraina, în unele zone este dificil să o găsiți la vânzare.
Tipuri de igname
Există peste 7.000 de soiuri de igname pentru legume, deserturi și furaje. Fructele variază în formă și culoare. Ignamele portocalii, mov, albe, crem și roz sunt cele mai frecvent consumate. În funcție de culoarea legumei rădăcină, saturația sa de substanțe diferă. Ignamele portocalii au o mulțime de carotenoizi, în timp ce ignamele purpurii au o mulțime de antocianine.
Cele mai gustoase în formă crudă tipuri portocalii și galbene de igname. Ele seamănă cu morcovii dulci suculenți.
Beneficiile și efectele nocive ale cartofilor dulci
Cartofii dulci au multe proprietăți utile, este un produs nutritiv. Particularitatea acestei legume rădăcină este că vitamina A în 100 g conține de două ori mai mult decât norma zilnică pentru un adult. Această substanță este necesară pentru o vedere bună, o piele elastică. Vitamina A este unul dintre cei mai puternici antioxidanți care promovează producția naturală de colagen în piele. Deoarece această vitamină este absorbită împreună cu grăsimile, această legumă este consumată împreună cu uleiuri vegetale crude sau smântână de casă. În plus, ignamele conțin substanțe benefice precum:
- vitamina C;
- potasiu;
- vitaminele B;
- oligoelemente: fier, fosfor, cupru și altele;
- carbohidrați și proteine;
- fibre.
Ignamele sunt mai bogate în substanțe nutritive valoroase decât cartofii. Valoarea calorică a ignamelor este de 60 kcal la 100 de grame, la fel ca cea a cartofilor. Aceste legume rădăcinoase au un echilibru similar de proteine, grăsimi, carbohidrați simpli și complecși. În igname conțin mai multe fibre, vitamina C, A, B6, magneziu, calciu, vitamina A. Cu toate acestea, piureul de igname sau feliile de igname fierte vor fi puțin dulci. Prin urmare, în unele feluri de mâncare, ignamele nu pot înlocui complet cartofii.
Beneficiile ignamei pentru sănătate
Ignamele au proprietăți medicinale:
- Deși este un fruct dulce, este potrivit de mâncat pentru diabetici și pentru cei care trebuie să piardă în greutate. Datorită conținutului său ridicat de fibre și alte substanțe, zahărul este digerat lent. Nu există vârfuri bruște de insulină;
- Se crede că ignamele întăresc sistemul imunitar;
- Deoarece această legumă rădăcină are o mulțime de carotenoizi, fibre, vitaminele B și C, reduce colesterolul rău. Pereții vaselor de sânge devin mai elastici, ceea ce ajută la normalizarea tensiunii arteriale;
- Datorită vitaminei A, ignamele îmbunătățesc vederea, calitatea pielii și a părului;
- Calciul, fosforul și alte substanțe din cartofii dulci întăresc oasele, ceea ce reduce riscul de osteoporoză;
- Această legumă rădăcină are fitoestrogeni, deci este utilă pentru femei pentru a normaliza fondul hormonal în timpul menopauzei;
- Ignamele pot fi numite un prebiotic natural datorită conținutului lor ridicat de fibre, care servesc drept hrană pentru bacteriile benefice din tractul gastrointestinal uman;
- Substanțele conținute în igname întăresc sistemul nervos.
Efectele nocive ale ignamei
În ce pot fi dăunătoare ignamele:
- Dacă consumați prea mult din această legumă rădăcină, unii oameni au un exces de vitamina A. Acest lucru provoacă alergii și alte procese nedorite;
- Nitrații și alte produse ale îngrășămintelor chimice se pot acumula în leguma rădăcină pe măsură ce se dezvoltă în sol;
- Batat nu este potrivit pentru persoanele care au colită ulcerativă, diverticulită, urolitiază. Dacă s-a format un ulcer gastric și are aciditatea crescută, batatul se consumă cu mare atenție și în cantități mici, cu permisiunea medicului;
- Din cauza conținutului ridicat de fibre, cartofii dulci pot provoca balonare și flatulență la unele persoane;
- Dacă consumați mulți cartofi dulci în timpul sarcinii și alăptării, poate exista un exces de vitamina A. Din această cauză, este posibil ca fătul să nu se dezvolte corespunzător, existând manifestări de icter beta-carotenic;
- Persoanele cu boli cronice, tulburări ale sistemului digestiv, femeile însărcinate ar trebui să consulte un medic înainte de a folosi ignamele în alimentație. Indiferent de starea de sănătate, cartofii dulci se consumă cu moderație, ca orice cartof produs alimentar.