Carnea de soia a apărut pe rafturi relativ recent – în anii 1960 în America, dar a devenit un produs de masă abia în secolul XXI. Carnea de soia este cel mai adesea gătită de persoanele care țin post, de vegetarieni și de persoanele care doresc să își diversifice dieta cu proteine din soia. În general, soia este un produs cu o istorie impresionantă: primele mențiuni despre ea au apărut înainte de era noastră. Dar, din anumite motive, carnea de soia este cea care a devenit o piatră de poticnire și un subiect de holivar. Carnea de soia este acuzată că ar fi cauza îmbătrânirii premature și a bolilor cardiovasculare și a multor alte păcate. Am decis să aflăm dacă soia este atât de rea pe cât se spune.
Ce este carnea de soia și din ce constă aceasta?
Soia este o plantă din familia leguminoaselor, iar fructele sale seamănă foarte mult cu mazărea. Semințele de soia sunt recoltate, curățate și măcinate în făină. Uneori, leguminoasele sunt prăjite înainte de măcinare – acest lucru se face în țările din Asia de Est. Japonezilor le place să presară făină de soia kinako pe deserturi precum mochi sau să o adauge la iaurt și băuturi. Kinako are o aromă dulce, de nucă și este un bun topping.
Făina de soia se referă de obicei la texturatele de soia. Făina de soia este amestecată cu apă, iar aluatul finit este presat, tăiat în bucăți și deshidratat, mai simplu spus, uscat. Apoi, carnea de soia este utilizată în același mod ca și carnea naturală: înăbușită, prăjită, fiartă și înăbușită.
„Soia este practic singurul produs care se apropie foarte mult, în compoziția sa biochimică, de carnea naturală. De ce este foarte frecvent ca dietele vegetariene să folosească soia sau tofu – caș făcut din soia? Pentru că este un substitut aproape echivalent pentru proteinele noastre animale.
Deși compoziția în aminoacizi a cărnii de soia este foarte asemănătoare cu cea a cărnii naturale, proteinele din soia conțin foarte puțină fenilalanină și serină. Fenilalanina este implicată în formarea tiroxinei, principalul hormon tiroidian, și ajută la sinteza proteinelor, în timp ce serina stimulează producția de anticorpi și îmbunătățește funcționarea creierului.”
Substanțe utile din carnea de soia
„Soia este unul dintre alimentele vegetale cu cele mai multe proteine. Conform USDA Nutrient Database, soia conține 36,5% proteine.
Soia conține aproximativ 25% grăsimi și, în special, soia are cel mai mare conținut de fosfolipide dintre toate celelalte plante.
Carbohidrații din soia sunt puțini: sunt glucoză, fructoză (monozaharide), zaharoză (dizaharidă), rafinoză (triszaharidă), stachoză (tetraszaharidă), precum și polizaharide hidrolizabile (amidon) și polizaharide structurale insolubile – hemiceluloză, substanțe pectinice.
Boabele de soia mai conțin:
- β-caroten;
- vitamine B;
- biotină;
- acid folic.
Produsele pe bază de soia conțin mulți compuși sănătoși: aminoacizi esențiali, vitamine, micro și macronutrienți.
Beneficiile cărnii de soia
Deoarece soia este o fasole, conține cantități mari de acid fitic. Acesta este un anti-nutrient care blochează absorbția nutrienților – fier, cupru. Din cauza acestui acid, nu aș recomanda înlocuirea completă a tuturor proteinelor animale cu soia. În general, este necesar să nu uităm regula de aur a dieteticii – varietatea. Este important să consumăm proteine atât de origine vegetală, cât și animală. Dacă vorbim despre proteine de origine animală, nu trebuie să ne fixăm doar pe carnea de vită, pentru că există proteine de pui și de curcan. La fel se întâmplă și cu proteinele vegetale: luați-le nu numai din soia, ci și din linte, mazăre și așa mai departe.
Soia are și acid oxalic, care crește nivelul de acid uric în organismul nostru. O supraabundență de săruri de acid uric se va depune mai întâi în articulațiile mici și apoi în articulațiile mari. Toate aceste procese sunt condiții prealabile pentru dezvoltarea gutei.
Soia conține fitoestrogeni, un analog al hormonilor sexuali feminini, așa că nu aș recomanda suprautilizarea cărnii de soia pentru bărbați, deoarece nu este bună pentru nivelul lor hormonal.
Este important să nu uităm că soia este un alergen puternic și poate provoca intoleranțe alimentare. Acest punct individual este, de asemenea, important de luat în considerare.”