Burgerii vegani au într-adevăr un gust „urât” și din ce sunt făcuți

Burgerii vegani au într-adevăr un gust „urât” și din ce sunt făcuți

În zilele noastre, burgerii vegani se află în meniurile multor restaurante și cafenele. Dar timp de încă 40 de ani, gustul lor i-a speriat pe adevărații mâncători de carne. De ce s-a schimbat totul, din ce sunt făcuți burgerii fără carne și de ce au un gust chiar mai bun decât cei clasici? Haideți să aflăm împreună!

Cum a apărut burgerul vegetarian?

Se crede că primul burger cu carne a apărut în 1900, cu mâna ușoară a bucătarului american Louis Lessing. De atunci, acest fast-food a călătorit mult dincolo de SUA și a primit multe interpretări.

Dar primul burger vegetarian numit Gardenburger a apărut 80 de ani mai târziu – în 1980. Acesta a fost creat de bucătarul-șef al cafenelei vegetariene The Gardenhouse, Paul Wenner.

Primii burgeri vegetarieni nu puteau concura cu burgerii din carne și erau mai degrabă mâncare de spital.

De-a lungul timpului, rețeta a fost rafinată și burgerii vegani de astăzi sunt la fel de buni ca cei clasici. Chifteluțele au o textură plăcută de carne, deși de fapt sunt făcute în întregime din produse vegetale – soia, ciuperci, tofu, seitan, fasole și leguminoase.

Burger vegan sau vegetarian?

Burger vegan sau vegetarian?
Fotografie The Spruce/Diana Chistruga
Burger vegetarian, vegan sau vegan? Este ușor să fii confuz. Iată o sugestie pentru a clarifica terminologia.

Burger vegetarian

Fabricat din ingrediente vegetale cu adaos de produse animale: ouă, produse lactate și lapte acru.

Burger vegan

Realizat exclusiv din produse vegetale.

Iar vegan burger este prescurtarea de la vegan burger.

Din ce sunt compuși burgerii vegani și vegetarieni?

Chifteluțe din cereale

Chifteluțele sunt cel mai frecvent făcute din orez sau grâu. Acestea conțin carbohidrați și proteine vegetale și dau burgerilor o textură asemănătoare cărnii.

Chifteluțe din legume

Legumele precum porumbul, morcovii și ciupercile contribuie, de asemenea, la conferirea texturii potrivite și aromei bogate a chiftelei. De asemenea, ele eliberează umiditate în timpul încălzirii și permit cotletului să își păstreze forma. De asemenea, legumele oferă o doză suplimentară de nutrienți.

Ingrediente uscate

Adăugarea de ingrediente uscate, cum ar fi fulgi de ovăz, făină, nuci sau pesmet, poate absorbi excesul de umiditate, permițând cotletului să se mențină bine împreună. Ingredientele uscate conțin proteine și fibre, care sporesc valoarea nutritivă a unui burger vegetarian.

Burgerii fără carne folosesc, de asemenea, uleiuri, stabilizatori și conservanți care au un efect unificator și prelungesc termenul de valabilitate al burgerului.

Care sunt beneficiile burgerilor vegani și vegetarieni?

Burgerii fără carne ar putea fi foarte bine considerați fast-food sănătos. Și iată de ce:

  • Burgerii vegani și vegetarieni sunt bogați în fibre, proteine vegetale și micronutrienți precum vitaminele K, A, B12, fier, magneziu, potasiu, zinc, cupru, fosfor etc;
  • Consumul de mese fără carne și grăsimi animale ajută la reducerea nivelului de colesterol și a riscului de a dezvolta diabet de tip 2;
  • Un burger vegan conține mai puține grăsimi și calorii. Burgerul mediu de vită conține peste 200 de calorii, în timp ce un burger vegan conține doar 70 kcal și 10 g de grăsime;
  • Burgerii vegetarieni pot să nu conțină deloc sau să conțină puțini conservanți, deci sunt o alegere mai sănătoasă decât burgerii din carne;
  • Burgerii fără carne nu au efecte negative asupra sănătății inimii. Carnea roșie conține grăsimi saturate și sodiu care sunt nocive pentru acest organ.

Andreea Vasilescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *