O astfel de băutură naturală ca laptele de soia, ale cărei beneficii și efecte nocive au fost studiate în detaliu, este de mult timp un oaspete pe mesele adepților alimentației sănătoase. Fiind un bun substitut pentru laptele obișnuit, este deosebit de popular printre vegetarieni. Soia este o sursă naturală ieftină de proteine ușor digerabile și a devenit baza pentru multe produse utile, a căror dezbatere privind efectele nocive și beneficiile este încă în curs.
Compoziția laptelui de soia
Răspunzând la întrebare, ce este util laptele de soia, mai întâi trebuie să vă familiarizați cu compoziția sa unică. Băutura conține un număr mare de aminoacizi și compuși proteici, precum și uleiuri bogate în lipoide și trigliceride.
Componenta de carbohidrați include: glucoză, amidon, pectine, zaharoză și fructoză. Deoarece concentrația acestora este moderată, laptele de soia are o valoare energetică de numai 55 kcal per 100 ml, devenind o componentă invariabilă a alimentației dietetice.
În ceea ce privește concentrația de lipide, acesta este aproape egal cu laptele de vacă cu conținut mediu de grăsimi. Conținutul de calciu este scăzut, astfel încât, în producția de băuturi din soia, îmbogățirea acestui oligoelement valoros pentru oase se face artificial.
Cât de util este laptele de soia?
Având în vedere compoziția chimică a laptelui de soia, utilitatea sa devine evidentă.
Acesta saturează corpul uman cu proteine, care nu sunt inferioare în proprietățile sale față de carne și conțin opt aminoacizi esențiali. Aceste elemente bioactive reglează procesele metabolice, susțin activitatea creierului și a sistemului imunitar, sunt principalele materiale implicate în construirea enzimelor.
Conținutul ridicat de acid folic, micro și macroelemente, vitaminele gr. B, vitaminele PP și E fac băutura deosebit de valoroasă pentru întreținerea tuturor sistemelor organismului. Toate aceste substanțe sunt implicate în producerea hormonilor și regenerarea țesuturilor la nivel celular. Utilizarea sistematică a produselor din soia are un efect benefic asupra stării întregului organism, oferindu-i tinerețe și sănătate.
După un studiu cuprinzător al proprietăților benefice ale laptelui de soia, s-a stabilit efectul lor benefic asupra organismului persoanelor în vârstă. Acest lucru se datorează conținutului ridicat de lecitină, reducând în mod eficient nivelul de colesterol, care provoacă depuneri pe peretele vascular. Substanța valoroasă din punct de vedere biologic ajută la încetinirea procesului de îmbătrânire, îmbunătățirea stării plăcilor unghiilor, părului și pielii.
O băutură din soia va fi o alternativă excelentă la laptele de vacă pentru cei care nu tolerează lactoza și proteinele animale. De asemenea, va fi utilă pentru persoanele care suferă de diabet și doresc să scape de kilogramele în plus. Produsul din soia va ajuta la normalizarea activității sistemului cardiovascular și a tractului gastrointestinal.
Punând întrebarea, laptele de soia este mai util sau mai dăunător pentru femei, puteți răspunde că este un produs indispensabil în timpul menopauzei. Acesta facilitează în mod semnificativ cursul menopauzei, deoarece conține o abundență de izoflavone și substanțe care sunt analogi naturali ai estrogenului. Aceleași elemente previn simptomele osteoporozei.
Important: Cantitatea zilnică de proteine din dieta unui adult fără probleme grave de sănătate nu ar trebui să fie mai mare de 25 de grame.
Pentru cei care au grijă de sănătatea lor, încercând să mănânce numai alimente sănătoase, vă recomandăm să utilizați creatorul de meniuri Elementaree. Folosind acest serviciu unic, puteți comanda un meniu săptămânal echilibrat, precum și livrarea rețetelor și a tuturor produselor necesare. Gătiți cu noi rapid și delicios!
Daunele laptelui de soia
În ciuda marii popularități a produselor din soia, nu trebuie să uităm de răul laptelui de soia, care limitează utilizarea sa în meniul unor categorii de persoane. Acest lucru este explicat de substanțele incluse în compoziția sa, provocând încălcări ale unor procese fiziologice. Cu un consum exagerat de băutură de soia în organism, se pot observa următoarele fenomene:
- crește capacitatea eritrocitelor de a se lipi între ele, ceea ce înrăutățește calitatea sângelui, încetinește transportul de nutriție și oxigen către celule;
- absorbția redusă a unor micronutrienți datorită conținutului crescut de acid fitic;
- încetinește digestia proteinelor;
- activitatea pancreasului este afectată.
Laptele de soia nu este recomandat copiilor de orice vârstă, deoarece poate avea un efect dăunător asupra formării sistemului hormonal. Produsele din soia conțin o concentrație crescută de fitoestrogeni, care pot încetini dezvoltarea copilului sau pot provoca menstruație precoce la adolescente.
În plus față de efectele negative menționate mai sus, consumul excesiv al produsului poate provoca manifestarea timpurie a bolii Alzheimer.
Este imposibil să nu menționăm răul laptelui de soia pentru femeile care poartă un copil, deoarece utilizarea sa poate perturba echilibrul hormonal și compoziția chimică a organismului. De asemenea, este contraindicat în timpul alăptării.
Isoflavonele, care fac parte din soia, pot încetini semnificativ sinteza hormonilor tiroidieni. Acest lucru face ca consumul său să fie contraindicat pentru cei care au boli asociate cu acest organ.
Nu mai puțin periculoasă este băutura din soia pentru persoanele predispuse la dezvoltarea neoplasmelor estrogen-dependente și a unor alte boli canceroase.
Important! Utilizarea frecventă a laptelui de soia poate provoca infertilitate la bărbați.
Concluzie
După ce v-ați familiarizat cu proprietățile acestui produs natural, devine evident că beneficiile și daunele laptelui de soia nu sunt egale. Dar, în ciuda bogăției compoziției, băutura are contraindicații serioase. Consumul în cantități rezonabile, totuși, poate oferi un sprijin semnificativ pentru sănătate.